



DVR 0065528

Week 5 of the Thematic Programme on

"Infinite-dimensional Geometry: Theory and Applications"

February 10 - 14, 2025

organized by

Tomasz Goliński (U of Białystok), Gabriel Larotonda (U of Buenos Aires), Alice Barbara Tumpach (WPI, Vienna), Cornelia Vizman (WU of Timisoara)

• Monday, February 10th, 2025

09:00 - 09:30 **Registration**

09:30 – 09:40 **Opening**

09:40 – 10:40 **Mini-Course 1 Lecture 1 (1 h including questions) Pooran Memari (CNRS LIX, Paris)** *Circle Patterns: Geometry, Analysis, and Applications*

10:40 – 11:05 **Coffee break**

11:05 – 11:30 Short talk (20 min + 5 min questions) Olivier Bisson (INRIA at U Côte d'Azur) Differentiable Structures on Correlation Matrices with Applications in Neuroimaging

11:30 – 12:00 **Tutorial (30 min including questions)** Jean Feydy (INRIA PARIS), Good practices for software development

12:00 – 14:00 Lunch break

14:00 – 15:00 **Keynote talk (1 hour including questions) Stefan Ohrhallinger (TU Vienna)** *The Sampling - Reconstruction Dual*

15:00 - 15:30 Coffee or Tea break

15:30 – 16:30 **Keynote talk (1 hour including questions)** *Nina Miolane (Santa Barbara) TBA (ONLINE)*

• Tuesday, February 11th, 2025

09:00 – 10:00 Mini-course 2 Lecture 1 (1 h including questions) Xavier Pennec (INRIA at U Côte d'Azur)

Geometric Statistics with applications in Computational anatomy

10:05 – 10:30 Short talk (20 min + 5 min questions) Tom Szwagier (INRIA at U Côte d'Azur) *The curse of isotropy: from principal components to principal subspaces*

10:30 – 11:00 **Coffee or Tea break**

11:00 – 12:00 Mini-Course 1 lecture 2 (1 h including questions) Pooran Memari (CNRS LIX, Paris) Circle Patterns: Geometry, Analysis, and Applications

 $12{:}00-14{:}00 \text{ Lunch break}$

14:00 – 14:50 Invited talk (40 min + 10 min questions) François-Xavier Vialard (U Gustave Eiffel, Paris)

Fast large deformation matching with the energy distance kernel

14:50 - 15:20 Coffee or Tea break

15:20 – 15:45 Short talk (20 min + 5 min questions) Mao Nishino (Florida State U, Tallahassee) Path constrained unbalanced optimal transport

15:50 – 16:15 Short talk (20 min + 5 min questions) Théo Dumont (U Gustave Eiffel, Paris) Bridging optimal transport and diffusion models

16:20 – 16:45 Short talk (20 min + 5 min questions) Emmanuel Hartman (U of Houston) Parameterization Invariant Representations for Efficient Shape Learning

• Wednesday, February 12th, 2025

09:00 – 09:50 **Software Tutorial** Anton François (ENS Paris-Saclay), Python library Demeter Metamorphosis, https://github.com/antonfrancois/Demeter_metamorphosis.

09:50 - 10:10 Coffee or Tea break

10:10 – 11:00 **Software Tutorial Jean Feydy (INRIA Paris)** *Shape metrics with scikit-shapes*

11:10 – 12:00 **Software Tutorial** *Elodie Maignant (Zuse Institute Berlin) and Luis F. Peirera (UC Santa Barbara): Geomstat*

12:00 - 13:30 Lunch break

13:30 – 14:20 **Software Tutorial Jean Feydy (INRIA Paris)** *Creating good-looking 3D figures with PyVista*

14:20 – 15:20 **Special Guest (1 hour including questions) Peter Kán (TU Wien)** *Reconstruction of Illumination in 3D Scenes*

15:20 – 15:40 Coffee or Tea break

15:40 – 16:40 **Keynote Speaker (1 hour including questions) Ivona Brandic (TU Wien)** *Principles of Computational Sustainability*

17:00 - 18:00 Aperitif

18:30 – **Conference Dinner**

• Thursday, February 13th, 2025

09:00 – 09:30 Tutorial (30 min including questions) Alice Barbara Tumpach (WPI, Vienna) *Poisson structures and isospectral matrices*

09:30 – 10:30 Mini-course 2 lecture 2 (1 h including questions) Xavier Pennec (INRIA at U Côte d'Azur)

Geometric Statistics with applications in Computational anatomy

10:30 – 11:00 **Coffee break**

11:00 – 12:00 Mini-Course 1 Lecture 3 (1 h including questions) Pooran Memari (CNRS LIX, Paris) Circle Patterns: Geometry, Analysis, and Applications

12:00 – 14:00 Lunch break

14:00 – 15:00 **Special Guest (1 h including questions) Frédéric Barbaresco (Thalesgroup, Palaiseau)** *Transverse Symplectic Foliation Structure for Thermodynamics-Informed Neural Network and Lie-Groups Machine Learning*

15:00 – 15:30 Coffee or Tea break

• Friday, February 14th, 2025

09:00 – 10:00 **Keynote talk (1 hour including questions)** Georg Langs (Medical University of Vienna) TBA

10:05 – 10:30 Short talk (20 min + 5 min questions) Elodie Maignant (Zuse, Berlin) Geometry of single-cell trajectories

10:30 - 11:00 Coffee break

11:00 – 12:00 Mini-Course 2 Lecture 3 (1 h including questions) Xavier Pennec (INRIA at U Côte d'Azur)

Geometric Statistics with applications in Computational anatomy

12:00 - 13:30 Lunch break

13:30 – 14:30 **Keynote talk (1 hour including questions) Remco Duits (TU Eindhoven)** Geometric Learning via data-efficient PDE-G-CNNs: Training of Association Fields

14:30 - 15:00 Coffee or Tea break

15:00 – 15:25 **Short talk (20 min + 5 min questions) Raphaël Tinarrage (ISTA)** *Train-Free Segmentation in MRI with Cubical Persistent Homology*

15:25 - 15:35 Closing

All talks take place at ESI Boltzmann Lecture Hall!